Optocenter | Optika Minus 50 - ZAKAJ VEČINA NAŠIH UPORABNIKOV PROGRESIVNA OČALA PREDPISANA PRI NAS NOSI Z UŽITKOM

ZAKAJ VEČINA NAŠIH UPORABNIKOV PROGRESIVNA OČALA PREDPISANA PRI NAS NOSI Z UŽITKOM

  • 11.11.2022
  • Amer Beharić

Vsakdo si jih želi in hkrati boji

V tem poročilu vam  želim prenesti 5 glavnih skrivnosti, ki ločijo DOBRA progresivna očala od slabih. DOBRA so predvsem tista, ki jih uporabnik nosi na nosu in uporablja v svojem vsakodnevnem življenju. O slabih pa najverjetneje že znate veliko ali pa ste slišali od znancev ali prijateljev, ki se na očala niso mogli navaditi.

Prednosti, da imate vse v enih okvirjih stekla, ki vam pomagajo pri gledanju na daljavo in prav tako na blizu je od tega, da ne potrebujete drugih očal, da v vsakem trenutku lahko vidite ostro in na daljavo in na blizu..To najverjetneje poznate. In nekateri prav tako razočaranje, ko jih dobite in jih enostavno ne morete nositi kljub temu, da je dioptrija prava.Potem slišite, da so vam že povedali koliko časa je potrebno da se navadite, glavo obračat..Skratka, več problemov za več denarja kot ste sprva računali.

Pa poglejmo tisto kar vam lahko prepreči takšno izkušnjo in strah pred progresivnimi stekli.
Eno je pričakovanje, da bo vse enako kot, ko očal za blizu niste potrebovali. Zato je potrebno upoštevati nekaj nasvetov.

Stekla,ne glede na multifokalnost še  vedno ne rešujejo ostre slike ob straneh na blizu. Zato je pomembno kako se navajate na očala. O tem več pozneje.

Začnimo od pregleda.
 

1.     Očesni pregled

Pri očesnem pregledu je dobro opozoriti na Vašo željo – da želite nositi multifokalna oz. progresivna očala. Prav tako je pomembno, da poveste ali ste doma dosti na računalniku, ali raje berete, saj to vpliva na različne bralne razdalje.

Čeprav predpis očal marsikdo meša z najboljšo vidno ostrino, to niso nujno enake vrednosti. Z očali gledamo praktično ves čas nekega procesa kjer nam pomagajo in hkrati morajo zagotoviti ugodje. Medtem, ko dioptrija pri najboljši vidni ostrini pomeni dioptrijo pri kateri posameznik ima najboljšo vidno ostrino BREZ ozira na ugodje pri nošenju, saj ves čas statično gleda.

Zato je pomembno vzeti si čas, sprobati predpisano dioptrijo. Po potrebi dioptrijo spremeniti, modificirati na takšen način, da je nošnja čimbolj ugodna. ZATO najboljša vidna ostrina NI nujno VAŠA dioptrija v očalih, posebej v primerih večjih razlik med dioptrijo desnega in dioptrijo levega očesa.

Nato, po izbrani dioptriji je pomembna izbira ustreznega okvirja. Tukaj Vam lahko pomaga izkušen optik, ki očala tudi izdeluje in glede na Vašo dioptrijo predlaga določeno obliko okvirja z določeno velikostjo stekla.

2.     Izbira okvirja


Pri sami izbiri je potrebno izbrati okvir, ki ni preširok, preozek in ustrezne oblike kljub novim tehnologijam, kjer se vse več parametrov preračunava za čimvečje UDOBJE nošenja očal.

Čeprav Vam je določen okvir všeč zaradi barve, detajla, ali samega dizajna, UPOŠTEVAJTE navodila optika. Na prvem mestu očala, ki morajo izpolniti VAŠE zahteve po dobrem vidu na daljavo in bližino pomeni izpolniti zahtevo po FUNKCIONALNOSTI. Vsekakor Vam bo optik predstavil več različnih modelov, saj je lahko izbira med različnimi materiali in dizajni precej široka. Določeni, posebej okvirji s preozkimi stekli lahko povzročijo prevsem Vaše nezadovoljstvo.

Glede na to, da boste takšen okvir nosili praktično čez cel dan, razmišljajte tudi o udobju – ali je okvir zadosti lahek, da ga nosite, ne da bi Vas nekje stiskal, žulil, ali da bi vam bil nestabilen na nosu.

Zato so različni materiali.

3.     Materiali okvirjev

Materiali se v grobem delijo na plastične in kovinske. Tako eni kot drugi so Vam lahko všeč, ali pa ne zaradi določenih lastnosti – plastika je lahko lažja, še lažji je lahko včasih titan, kot kovina. Plastika je lahko bolj elastična, kar je lahko lastnost določenih kovinskih zlitin, ki so lahke kot titan in tudi z določeno stopnjo elastičnosti materiala.

S temi lastnostmi je možnost izbire ustreznega okvirja razširjena. Zato za izbiro okvirja si vzemite čas. Naredite si ožji izbor treh do petih okvirjev in nato med njimi izberite.

4.     Dizajni progresivnih stekel

Na začetku so progresivna očala predvsem bila z namenom zadovoljiti potrebo po ostri sliki na daljavo in bližino, kot je bralna razdalja. Ob tem se je slika nekoliko upogibala na strani tako na daljavo kot na bližino.

Z razvojem tehnologije izdelave stekel, kot tudi z novejšimi dognanji se je ta namen razširil na zadovoljitev potrebe po dobri vidni ostrini tudi pri delu na računalniku.

Zato so proizvajalci začeli prilagajati bližinski del z dodatno razširitvijo za delo na računalniku. Prav tako pa so razvili dizajne, da je ostra slika na daljavo brez popačenj ob strani, z zadosti širokimi prehodi na ostro sliko na blizu.

5.     Nošnja progresivnih očal

Ko končno dobite progresivna očala v roke, izdelana z vsemi certifikati, vedite, da so to očala izdelana po VAŠI meri, na osnovi meritev, ki so samo VAŠA.

Zato je pomembno, da takšna očala nosite na približno takšni poziciji na nosu, kot tedaj, ko so Vas merili za vse potrebne parametre izračuna izdelave stekel. Prav tako je pomembno, da so očala udobna, po potrebi se popravijo ušesni deli za bolj udobno nošnjo, včasih tudi ustrezni kot med steklom in očesom.

Čeprav se v določenih primerih ne zgodi nič, ko odidete iz optike z novimi očali na nosu, običajno SVETUJEMO, da očala začnete nositi DOMA. Sprva na tak način, da ste pri miru – pri sedenju, gledanju televizije, saj dostikrat možgani potrebujejo čas, da se navadijo na novo sliko, ki je sicer ostra, vendar glede na IZKUŠNJE možganske prostorske zaznave, vseeno lahko nekoliko drugačna. Bolj ko boste na to pozorni, bolj Vas bo to motilo. Najboljše pri tem je, da se osredotočite predvsem na ostro sliko in poskušate se nanjo navaditi tako pri gledanju na daljavo, kot pri branju.

Ko je slika bolj ustrezna, se lahko postavite na noge. Pri tem lahko opazite ponovno zaradi različne prostorske zazanave, da so tla na različni razdalji, kot ste navajeni. Prav tako se lahko zgodi, da se v spodnjem delu očal slika nekoliko bolj upogiba in je manj jasna. To je NORMALNO.  Osredotočite se na zgornji del očal, kjer je ustrezna dioptrija za daljavo, ki Vam bo dala jasno sliko pri hoji, bližinski del pa bo počasi izginil iz vidnega polja pri gledanju na daljavo.

Dodatno je slika zaobljena in nejasna ob straneh okvirja. To je posledica izdelave progresivnih stekel oziroma stekel, kjer se dioptrija zvezno SPREMINJA. Zato ne morete obračati OČI, kot ste navajeni, ampak GLAVO v smeri pogleda.

Zavitost in nejasnost slike se sicer da dodatno korigirati z bolj individualnimi dizajni, kjer so prehodi med ostro sliko na daljavo in bližino bolj široki. Taki dizajni so ponavadi dražji, po drugi strani pa so predvsem ljudje, ki imajo visoka pričakovanja, bolj zadovoljni.

In ZADOVOLJSTVO je tisto, kar najbolj šteje – Zadovoljstvo ob svobodi gibanja ob jasni sliki tako na daljavo kot na blizu.

Zato je pomembno TESNO sodelovanje med optikom in oftalmologom, na čemer sam vedno vztrajam tam kjer delam. S tem omogočim optiku, da se v primeru kakšnih dvomov posvetuje z menoj in hkrati ga lahko opozorim v primeru kakšnih nepravilnosti zaradi bolezni, kot je pomanjkanje vidnega polja v primeru možganske kapi, zelene mrene in podobno.

S tem sodelovanjem omogočamo predvsem DOBROBIT osebi, ki bo očala nosila, saj je pot od predpisa očal do končne nošnje nepretrgana, brez nejasnosti. Prav tako je v primeru, da je nošnja otežkočena, lažje najti razlog.

Nekatere znamke se odločajo, da Vam za ceno enih dajo dvojna Progresivna očala. Vprašajte se zakaj. In vprašajte se ali bi Vi dober izdelek dali za 50% cene enega – če Vam vzame dva.

Pripravil za vas Amer Beharić
Če imate kakšno vprašanje nas lahko pokličete
Optocenter: 041 426 300 | Optika minus 50: 051 635 710
Preberi več

Oftamologija

Pri nas lahko opravite pregled pri specialistu oftalmologu po naslednjem ceniku. V primeru, da po pregledu...

Preberi več
Preberi več

Optika

Po natančno opravljeni diagnostiki pri oftalmologu ter njegovih meritvah, nasvetih in predlogih,...

Preberi več
Preberi več

Estetika

Pri nas izvajamo minimalne invazivne posege na obrazu, ki našim strankam zagotavljajo zadovoljstvo in sijoč...

Preberi več
Preberi več

Kozmetika

Sledenje poslanstvu, ki poleg zaščite vida vključuje tudi skrb za nego obraza zaokrožimo s ponudbo premium,...

Preberi več