Optocenter | Optika Minus 50 - PAMETNI TELEFONI, PAMETNA OČALA.. ŽRTEV UPORABNIK

PAMETNI TELEFONI, PAMETNA OČALA.. ŽRTEV UPORABNIK

  • 11.11.2022
  • Amer Beharić

O pametnih telefonih smo že pisali in ne bi izgubljali besed. Ostajajo pametna očala, ker se slika projicira v določen del vidnega polja z dodatnimi informacijami, ki olajšajo delo. Uporabljajo se od vojske do skladiščnikov, kjer je hitrejše uvajanje novih v sam plan logistike.

Čeprav se zdi, da je to samo v določenem kvadrantu vidnega polja, problem predvsem nastane, ko uporabnik očal se odloči, da spremeni aktivnosti in pride v interakcijo z zunanjim svetom – najbolj enostaven primer je da skladiščnik zaključi z delom, se usede v avto in gre domov. Pred prvim prehodom za pešce, ker še vedno opaža paslike in je pod vplivom svetlobnih dražljajev očal, lahko spregleda pešca ali pa hitrega kolesarja, pozno stopi na zavoro in povzroči nesrečo. V takih primerih je sicer težko brez objektivne raziskave ugotoviti ali je trenutek nepozornosti ali uporaba pametnih očal povzročilo nesrečo.

V letu 2018 smo opravili raziskavo v sklopu raziskovalnega projekta skupaj s Strojno Fakulteto v Mariboru na področju ergonomije, kjer smo ena taka pametna očala testirali v laboratorijskih pogojih s simulacijo skladišča in preverjali razlike v vidnih funkcijah pred in po nošenju očal. Čas nošenja smo nekako omejili na 2 uri, čeprav bi jih v realnih pogojih uporabniki nosili dlje.

optocenter-optikaminus50-testing-smart-glasses-in-lab

Kljub temu, da je to “samo” 2 uri so se pojavile spremembe v vidnem polju, in kontrastni senzitivnosti, kar bi lahko nakazovalo na zmanjšanje opažanja sprememb. Spremembe v barvah in vidni ostrini niso bile občutno pomembne. Proizvajalec pametnih očal (iz Slovenije) je raziskavo vzel resno in iskal izboljšanja, Evropska komisija za raziskave pa je projekt uvrstila kot eden izmed 130 uspešnih projektov v Evropski skupnosti.

Pripravil za vas Amer Beharić
Če imate kakšno vprašanje nas lahko pokličete
Optocenter: 041 426 300 | Optika minus 50: 051 635 710
Preberi več

Oftamologija

Pri nas lahko opravite pregled pri specialistu oftalmologu po naslednjem ceniku. V primeru, da po pregledu...

Preberi več
Preberi več

Optika

Po natančno opravljeni diagnostiki pri oftalmologu ter njegovih meritvah, nasvetih in predlogih,...

Preberi več
Preberi več

Estetika

Pri nas izvajamo minimalne invazivne posege na obrazu, ki našim strankam zagotavljajo zadovoljstvo in sijoč...

Preberi več
Preberi več

Kozmetika

Sledenje poslanstvu, ki poleg zaščite vida vključuje tudi skrb za nego obraza zaokrožimo s ponudbo premium,...

Preberi več